Десетки софиянци се стекоха в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя” на 31 март, петъчната вечер на петата седмица на Великия пост, за да благодарят в съборна молитва на Божията Майка - закрилницата на човешкия род, и да изпросят за сетен път от нея помощ и закрила.

Тази вечер, в която според църковното установление за последен път е определено да се изпълнява по време на Великия пост целият Богородичен акатист, той бе съборно изпълнен по традиция в софийския катедрален храм.

С особена тържественост той бе прочетен от всички духовници, които през изминалите великопостни седмици, предстояваха съборните богослужби. Първата статия бе прочетена архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, втората част бе изпълнена от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", третата – от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а последната – от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод. Заедно с тях във вечерното богослужение взеха участие протойерей Димитър Шумов от храмовото духовенство, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.